Efterrätt!
Jag väljer 100 gånger av 100 en efterrätt framför en förrätt.
Som den efterrättsälskare jag är har jag konstigt nog inte så många paradefterrätter att ta till nr det kommer till bjudning. Är ganska enkel och gillar en god äppelpaj, chokladmousse, cheesecake eller glass. Nåt jag aldrig gjort (förrän i lördags) var Pannacotta. Vet inte varför men har alltid ratat desserter som innehåller gelantin. Vet som sagt var inte varför.
I lördags hade jag tjejmiddag hemma och hittade ett recept på just pannacotta som jag var tvungen att prova. OMG vad gott det var!
Nu tänkte jag om ni vill göra nåt som är enkelt, går snabbt, ser tjusigt ut och dessutom är vansinnigt gott, kanske till helgen, bjuda er på receptet.
Vit chokladpannacotta med hallon och lime
Det här receptet räcker till 4-6 pers (beroende på hur stora glas man har, min räckte till 6)
- 1 gelantinblad
- 1/2 vaniljstång
- 100 gram vit choklad av god kvalitet
- 2 dl vispgrädde
- 2 msk mjölk
- 1 lime
- Frysta och ev färska hallon
- Lägg gelantinbladen i kallt vatten i ca 5 min. Snitta vaniljstången på längden och skrapa ur den. Hacka chokladen i mindre bitar.
- Koka upp grädde, mjölk och vaniljstången med frön. Ta kastrullen från plattan. Ta upp vaniljstången. Lägg i det urkramade gelantinbladet och chokladen. Låt smälta under omrörning. Riv ner lite cest från limen.
- Häll upp blandningen i portionsglas och låt stå kallt i ca 4 timmar eller tills pannacottan satt sig.
- Innan servering, mixa hallonen (de frysta som tinat) med ca 1msk floursocker och lägg på pannacottan, lägg ev några färska hallon som dekoration och riv på lite limeskal.
Serverade ett italienskt dessertvin till som passade helt perfekt. Brukar aldrig ha dessertvin men nu kände jag för det och då blev det så. Det heter Nivole, nr 7787, om det är någon som vill testa.
Puss, kram och Kärlek
1/2
Jag känner också lite så där för gelatin. Jag gillar öht inte dallriga saker. Gelen på tårtor. Uäck. Och jag har fått för mig att det blir lite dallrigt av gelatin. Men jag får väl pröva detta. Jag är nog mer förrätt än efterrätt. Det räcker med en tryffel tycker jag. Men fikar gör jag ju gärna och då helst smulpaj eller kladdkaka av något slag. Gjorde pepparkakskladdkaka här om dagen och den var supergod. Kram
Älskar att du julbloggar varje dag. Puss
Avskyr också när det dallrar men denna är bara krämig och god och så tillför hallonen och limen fräschör.
Har aldrig testat pepparkakskladdis men kanske måste testa. Var det Emmas du gjorde?
Och jag älskar att du kommenterar varje inlägg ❤
Kram
Jag tror attman blir/blev snäll av pepparkakor. Glad mage, glatt sinne.
Jag har gjort många varianter av pannacotta och tycker det är riktigt gott.
Men det behövs alltid något lite syrligt till.
Kram
Låter riktigt gott det där! Och inte så farligt krångligt, tycker alltid att det låter så krångligt med gelatin, drar mig alltid för recept där det finns med.
Annars är det så att jag 100 gånger av 100 väljer förrätt framför efterrätt. Om man nu måste välja…. Tar gärna både och.
Kramar Anncathrine
Ps. Hoppas du blev nöjd med handkrämen och att Hanna tyckte om julkulorna!
Jag älskar pannacotta! Enkelt o galet gott! Testa med gelesocker nästa gång!
KRAM Anna